Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Ένας Έλληνας στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο


Το Κτήμα Γεροβασιλείου αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τη ποιότητα του κρασιού του. Αναλυτικά όλη η ιστορία του
H φήμη και η επιβράβευση των προσπαθειών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και των συνεργατών του ξεπερνάει πλέον τα όρια της Ελλάδας.
Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία και την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.
Για το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι η πέμπτη φορά που θα βραβευθεί ως ένα εκ των 100 καλύτερων «Οινοποιείων της Χρονιάς» από το αμερικάνικο περιοδικό κρασιού, «Wine & Spirits».
Η διάκριση ήρθε έπειτα από την εξαιρετική απόδοση των κρασιών του Κτήματος στις τυφλές γευστικές δοκιμές (πάνω από 12.500 δείγματα) του περιοδικού, το οποίο έχει ως στόχο να παρουσιάσει στους αναγνώστες του ξεχωριστά κρασιά απ’ όλον τον κόσμο.
Τα «Οινοποιεία της Χρονιάς» επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τη συνέπεια στην ποιότητα των κρασιών τους και την υψηλή βαθμολογία τους.
Επίσης, το Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton 2011 συμπεριλήφθηκε στα 100 Καλύτερα Κρασιά της Χρονιάς, με βαθμολογία 93 πόντων, καθώς εκφράζει ιδανικά την τυπικότητα της περιοχής προέλευσής του.

Λίγα λόγια για το Κτήμα Γεροβασιλείου
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα, στρεμμάτων.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Châteaux της Γαλλίας.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999, κατείχε θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς.

Το «Βίβλια Χώρα» και το τελευταίο εγχείρημα
Το 1998 δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα «Βίβλια Χώρα». Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 350 στρεμμάτων, που εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του κτήματος.
Τελευταίο εγχείρημά του είναι τα κρασιά Escapades. Πριν λίγα χρόνια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.
Στο Κτήμα Γεροβασιλείου η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Στόχος του Βαγγέλη Γεροβασιλείου είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών -αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.
Το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.
Το περιοδικό «Wine & Spirits» γιορτάζει τα 11 χρόνια του, με την εκδήλωση «Top 100 Tasting Event» στην οποία θα τιμηθούν τα οινοποιεία από όλο τον κόσμο. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Οκτωβρίου 2014.

Info: Κτήμα Γεροβασιλειου, Επανομή, Θεσσαλονίκη, www.gerovassiliou.gr.

To κτήμα παράγει δέκα ετικέτες, με πλήθος σημαντικών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς, και είναι επισκέψιμο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 ώς τις 15.00 και Κυριακή από τις 11.00 ώς τις 17.00). Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης και στο Μουσείο Οίνου, καθώς και δοκιμή των κρασιών.