ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ - ΦΑΝΑΡΙ - ΕΠΑΝΟΜΗ

17 Μαΐου γιορτάζει ο σεπτός πολιούχος της ιστορικής πόλεως του Μετσόβου νεομάρτυς Νικόλαος, ο οποίος στις 17 Μαΐου του 1617 μαρτύρησε πάνω στη φωτιά στην κεντρική αγορά των Τρικάλων για την Ορθοδοξία και το Γένος.
17 Μαϊου κάθε χρόνο γιορτάζει και ο Αη Νικόλας, το παρεκκλήσι του Αη Γιώργη στο Φανάρι. Ένα εκκλησάκι που χτίστηκε πρίν από τα μέσα του περασμένου αιώνα με αφορμή την εικόνα του Αγίου που βρέθηκε στη περιοχή "βγαλμένη" από τα κύματα ύστερα από μια μεγάλη θαλασσοταραχή. Μετά τη θεία λειτουργία, στήνεται λαϊκό πανηγύρι γύρω απ' το εκκλησάκι, προσφέροντας στους επισκέπτες κρασί, τσίπουρο και ψάρια, και γλέντι που κρατάει μέχρι το απόγευμα. Ένα έθιμο που βρήκαμε απ' τους παππούδες μας και το κρατάμε προσπαθώντας να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας.
Για τη ζωή, το μαρτύριο και τα θαύματα του νεομάρτυρος έχουν γράψει αρκετοί παλιότεροι και νεώτεροι συγγραφείς. Θα αναφέρουμε μερικές αντιπροσωπευτικές κρίσεις συγχρόνων ιεραρχών και πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν από διάφορες οπτικές γωνίες την ενδιαφέρουσα μορφή του ταπεινού εκ Μετσόβου νεομάρτυρος….