ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Επανομή δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης www.gerovassiliou.gr
Τηλέφωνο: 23920 44567 - Φαξ: 23920 44560
Περιγραφή:
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '80, αριθμεί περισσότερα από 2600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.
Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Η ανακαίνισή του, υπό το σχεδιασμό και την επίβλεψη επιστημόνων-καθηγητών του Α.Π.Θ., ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Τα καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικό άξονα του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου.
Οι ιστορίες που αναπτύσσονται εδράζονται σε δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών και αγγείων και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.
Ισόγειο-Είσοδος
Στην εισαγωγική ενότητα «Ευάγγελος Γεροβασιλείου: Ο αμπελουργός, ο οινοποιός, ο συλλέκτης» περιγράφεται η πορεία του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου που, μαζί με τη Σόνια Γεροβασιλείου, δημιούργησαν στην Επανομή Θεσσαλονίκης αμπελώνα, οινοποιείο, συλλογές και τελικά το Μουσείο Οίνου.
Υπόγειο
Στην πρώτη αίθουσα «Το ανοιχτήρι», η ενότητα «Το κρασί ταξιδεύει…» παρακολουθεί διαχρονικά τους δρόμους του κρασιού και τα σκεύη μεταφοράς του. Γίνεται φανερή η ανάγκη χρήσης ειδικών αγγείων μεταφοράς και ειδικών εργαλείων εκπωματισμού, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του κρασιού μέχρι τον τόπο προορισμού του.
Στην ενότητα «Ιστορίες με ανοιχτήρια» παρουσιάζεται η συλλογή ανοιχτηριών με τρεις τρόπους: το μεγαλύτερο μέρος της εκτίθεται με τη διεθνώς αποδεκτή κατάταξη ανοιχτηριών σε μη μηχανικά και μηχανικά. Κείμενα και φωτογραφίες εξηγούν τη λειτουργία τους και την κοινωνική τους χρήση. Ακολουθεί η παρουσίαση μιας υποκειμενικής επιλογής. Πρόκειται για τα αγαπημένα του συλλέκτη ανοιχτήρια, που ξεχωρίζουν για τη σπανιότητα ή το ειδικό ενδιαφέρον τους. Διάσπαρτες στο χώρο βρίσκονται επτά κυκλικές προθήκες. Εδώ τα ανοιχτήρια ομαδοποιούνται ως προς τη χρήση τους από άνδρες και γυναίκες, τη σχέση τους με τις καταναλωτικές συνήθειες, με τη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου και με τις διάφορες μόδες και καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα.
Η προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου αριθμεί 2.700 ανοιχτήρια, μετά από ένα κυνήγι αναζήτησης 35 ετών, μεγάλο μέρος της οποίας εκτίθεται στο Μουσείο Οίνου στην Επανομή. Πρόκειται για ξεχωριστά ανοιχτήρια φιαλών κρασιού, που προέρχονται από διάφορες χώρες του πλανήτη, τις οποίες έχει επισκεφθεί ο κ. Γεροβασιλείου αποκλειστικά γι' αυτόν το σκοπό (όπως η Αμερική, η Αφρική, ο Καναδάς, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία) και, μάλιστα, ορισμένα χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Η συλλογή του κ. Γεροβασιλείου είναι μοναδική στην Ελλάδα και από τις πιο σπάνιες στον κόσμο, καθώς βρίσκεται στις 10 καλύτερες παγκοσμίως, εξαιτίας τους πλήθους και της σπανιότητας των ίδιων των ανοιχτηριών.
«Η ιδέα ξεκίνησε το 1976, όταν σε ένα μικρό σατό της Γαλλίας είδα 5-6 ανοιχτήρια που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Ετσι, άρχισα να διαβάζω και να μαθαίνω περισσότερα γι' αυτά τα εργαλεία. Οπου κι αν ταξιδεύω, η πρώτη μου δουλειά είναι να πάω σε καταστήματα που έχουν αντίκες και να βρω ανοιχτήρια. Υπάρχουν πολλά ανοιχτήρια σε όλο τον κόσμο, ξεχασμένα σε κάποιες οικογένειες. Δουλειά μου είναι να τα βρω και να ολοκληρώσω τη συλλογή», είπε.
Οπως εκτιμά ο συλλέκτης, τα παλιά ανοιχτήρια εκτιμώνται πως είναι 3.500. «Υπάρχουν ανοιχτήρια που τα έχω "κυνηγήσει" πολύ. Υπάρχουν κάποια που γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια πού βρίσκονται, όμως αυτός που τα έχει στην κατοχή του δε θέλει να τα πουλήσει. Οσα έχω ξεχωρίσει στα αγαπημένα μου είναι γιατί ήταν μεγάλος ο πόνος -και ο οικονομικός- και η προσπάθεια να πείσω τους ιδιοκτήτες τους να μου τα δώσουν», δηλώνει ο ίδιος.
Η σπάνια συλλογή του συλλέκτη εκτίθεται στο Μουσείο Οίνου που βρίσκεται μέσα στο χώρο του οινοποιείου του κτήματος Γεροβασιλείου. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά ένα μεγάλο μέρος της συλλογής, αλλά και να δει εργαλεία και σκεύη, τα οποία μαζί με εικόνες, κείμενα και τρισδιάσταστα σχέδια ζωντανεύουν τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι και φτιάχνει κρασί.
Στην ενότητα «Κρασί και φαγητό», τρισδιάστατα επιτοίχια «φαντάσματα», προτείνουν συνδυασμούς φαγητών με κρασιά του αμπελώνα Γεροβασιλείου. Στις «Λέξεις», ο επισκέπτης εξοικειώνεται με το αμπελοοινικό γλωσσάρι με τη βοήθεια οθονών αφής.
Στη δεύτερη αίθουσα «Το κρασί», η ενότητα «Μικρή Ιστορία του κρασιού» εκθέτει συνοπτικά τη διαχρονική οικονομική, κοινωνική και συμβολική σημασία του κρασιού. Σε συνέχεια οι ενότητες «Το αμπέλι», «Η οινοποίηση», «Το βαρέλι», «Η ωρίμανση» παρουσιάζουν τη συλλογή εργαλείων και σκευών, τα οποία μαζί με κείμενα, εικόνες και κινούμενα τρισδιάστατα σχέδια, ζωντανεύουν τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι και φτιάχνει το κρασί.
Τέλος, οι «Στιγμές» από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα υπενθυμίζουν τη σημασία του κρασιού στη ζωή του ανθρώπου και της κοινωνίας.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις επιλέγουν μέσα από τον πλούτο ερεθισμάτων και πληροφοριών που προσφέρει ο αμπελώνας, το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές, ανάλογα με την ομάδα επίσκεψης.
Περίοδοι & ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Κυριακή: 11 π.μ - 5 μ.μ. 
Εισιτήρια:
γενική είσοδος: 3 €,
μειωμένο: 1,5 € 
Ελεύθερη είσοδος:
άτομα με αναπηρίες,
παιδιά έως 18 ετών,
μουσειολόγοι,
φοιτητές - σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού 
Ημέρες ελεύθερης εισόδου:
1 Φεβρουαρίου (Άγιος Τρύφωνας, προστάτης του αμπελιού)
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
«Ανοιχτές Πόρτες» (Εκδηλώσεις οινοποιείων-μελών της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. ένα Σ/Κ κάθε άνοιξη) 
Κλειστό:
κάθε Σάββατο, 1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Μ. Παρασκευή, Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 11 Μαΐου (Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη, Πολιούχου Επανομής), 1-15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου, ημέρες εκλογώ 
Ομαδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα:
Μετά από συνεννόηση: Μαγδαληνή Λειβαδιώτη, Τηλ. 23920 44567, email: guests@gerovassiliou.gr
Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ):
Η είσοδος στο Μουσείο για άτομα με αναπηρίες είναι ελεύθερη.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρίες.
Φωτογράφηση - Βιντεοσκόπηση:
Επιτρέπεται η φωτογράφηση χωρίς φλας. Η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται.
Οινοποιείο:
Η ξενάγηση του Μουσείου Οίνου συνδυάζεται με ξενάγηση του οινοποιείου. Υπάρχει δυνατότητα γευστικής δοκιμής των κρασιών του Κτήματος με ανάλογη χρέωση.
Πρόσβαση:
Θεσσαλονίκη - Σταθμός ΙΚΕΑ: Λεωφορεία Νο 2, 3 και 8
Σταθμός ΙΚΕΑ - Επανομή: Λεωφορείο Νο 69
Επανομή - Κτήμα Γεροβασιλείου: 2 χλμ.

για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ...