ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ


Κυνηγετικός Σύλλογος Επανομής
Ένας Σύλλογος με παράδοση κι όρεξη για δουλειά

Η «γέννηση» του Κ. Σ. Επανομής το 1978 ήταν αποτέλεσμα της παλιάς κυνηγετικής παράδοσης του τόπου και φυσικά των πολλών ντόπιων κυνηγών. Έτσι, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με έδρα την Επανομή και τη δύναμη από τα χωριά της περιοχής δημιουργήθηκε ο Κ. Σ. Επανομής. Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του, έδειξε την έντονη δραστηριότητά του σε κυνηγετικά θέματα και όχι μόνο. Έχοντας έδρα και περιοχή ευθύνης μία έκταση που δέχεται την κύρια κυνηγετική πίεση από τους κυνηγούς της Θεσσαλονίκης με εμβαδόν πάνω από 300.000 στρέμματα, όπου περιλαμβάνονται τα χωριά Μεσημέρι, Ν, Μηχανιώνα, Κ. Σχολάρι, Περαία, Ν. Επιβάτες, Κερασιά, Αγ. Τριάδα, Αγγελοχώρι, Αγ. Αντώνιο, Βασιλικά, Σουρωτή, Ταγαράδες, Ρύσιο, Αγ. Παρασκευή, Ν. Ραιδεστό, Θέρμη, κ.λ.π. προσπαθεί με κάθε τρόπο και όσα μέσα διαθέτει να γίνει αντιληπτός παρ’ όλο που γειτονεύει με δύο γίγαντες (Κ.Σ. Θεσ/νίκης και Κ.Σ. Αμπελοκήπων).

Η δύναμη του συλλόγου ξεπερνά τα 1000 μέλη όταν φυσικά δεν γίνεται προσπάθεια αφαίμαξης των μελών του από τους 2 προαναφερθέντες γίγαντες.
Πέραν των συνήθων δραστηριοτήτων του συλλόγου θα θέλαμε να αναφερθούμε ειδικά σε ορισμένες ενέργειες που εκτός του ότι προάγουν το κυνήγι, δείχνουν ότι οι κυνηγοί είναι και άνθρωποι με αυξημένες ευαισθησίες σε όλα τα κοινωνικά θέματα.
Παρ’ ότι τα οικονομικά μας δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά, ο σύλλογος διαθέτει πλήρη μηχανογραφικό εξοπλισμό, γραφεία με όλες τις απαραίτητες συνθήκες για απρόσκοπτη λειτουργία, αυτοκίνητο θηροφυλακής, θηροφύλακα, ασύρματους, κινητό τηλέφωνο και παραμένει ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην περιοχή μας υπάρχει ο μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπος της Επανομής, στην περιοχή «Τσαΐρι» εκτάσεως 5.500 στρεμμάτων, όπου αναλόγως με την εποχή του έτους φιλοξενούνται υδρόβια και παρυδάτια πτηνά (όλων των ειδών πάπιες, χήνες, κύκνους, φλαμίνγκο, ερωδιοί, μπεκατσίνια, τουρλιά, τσικνιάδες) σαΐνια, αετογερακίνες, φασιανοί, πεδινές πέρδικες, λαγοί, ορτύκια, αλλά και μη θηρεύσιμα είδη όπως αλεπούδες, τσακάλια, ασβοί, κουνάβια, χελώνες, σκαντζόχοιροι και πολλά είδη πανίδας. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στις γύρω περιοχές από την Επανομή διαβιούν άγριοι πληθυσμοί φασιανών.
Θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι οι φασιανοί ήταν ιδέα του Κ.Σ. Επανομής που πριν από 10ετία περίπου, απελευθέρωσε 1600 άτομα, τα οποία προσαρμόστηκαν, εγκλιματίστηκαν και σήμερα υπάρχει ικανός αριθμός γι αυτό και επιτρέπεται το κυνήγι τους. Βέβαια η συμβολή του συλλόγου στην προσπάθεια αυτή ήταν τεράστια, αρχίζοντας από την επιλογή και κατασκευή του πυρήνα, την φύλαξη της περιοχής, την δημιουργία των ποτίστρων ταΐστρων, την παροχή τροφής καλά τον χειμώνα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και τον αποφασιστικό έλεγχο της περιοχής για πάταξη της λαθροθηρίας σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα και φυσικά το Δασαρχείο Θεσ/νίκης.
Η λίμνη του υδροβιότοπου τροφοδοτείται πλέον από γεώτρηση του συλλόγου για την διατήρηση αρκετής ποσότητας νερού, ώστε να βοηθούνται τα υπάρχοντα πτηνά και ζώα.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Επανομής αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητα του υδροβιότοπου, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια παραχωρώντας μας δημοτική έκταση 6 στρεμμάτων μέσα στην περιοχή του καταφυγίου όπου υπάρχει γεώτρηση ύδατος και παροχή ηλ. ρεύματος, όπου ο Κ. Σ. Επανομής θα δημιουργήσει παρατηρητήριο, πυροσβεστική εστία, κυνηγετικό περίπτερο και μικρό εκτροφείο με θηράματα της περιοχή. Επίσης με την οικονομική βοήθεια του Δήμου θα εξασφαλίσουμε την στενή επικοινωνία του υδροβιότοπου με την θάλασσα, όπως ήταν παλαιότερα, ώστε η ποσότητα του νερού να μην αυξομειώνεται.
Εφέτος λήφθηκε η απόφαση σποράς τριφυλλιού και ρυζιού μέσα στο καταφύγιο για να λυθεί το πρόβλημα σίτισης των θηραμάτων και μη.
Πιστεύουμε ότι ο υδροβιότοπος της Επανομής, που εμείς οι κυνηγοί τον προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού και που αναφέρεται στην έκδοση της Εμπορικής Τραπέζης «Οι υδροβιότοποι της Ελλάδος» μπορεί να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο των θερινών επισκεπτών αλλά και των χειμερινών για να απολαύσουν το μοναδικής ομορφιάς τοπίο.
Ο κάμπος της Επανομής με την ποικιλία καλλιεργειών αποτελεί άριστο βιότοπο για την πεδινή πέρδικα γι αυτό και στα αρχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας της Ιταλίας ειδικά, αναφέρεται επιλεκτικά ως ο καλύτερος περδικότοπος της Ευρώπης. Βεβαίως στον μεγάλο αυτό αριθμό πεδινής πέρδικας που υπάρχει, μέγιστη είναι η συμβολή του Κυν. Συλ. Επανομής που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα μαζί με τους όμορους συλλόγους και το Δασαρχείο Θεσ/νίκης.

Στις επιδιώξεις και για το εγγύς μέλλον, περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση λαγών για εμπλουτισμό της περιοχής και φυσικά όπως κάθε χρόνο απελευθέρωση ορτυκιών (φωτογραφίες) και φασιανών.
Συμμετέχοντας ο Σύλλογος στην κοινωνική ζωή του τόπου λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Αργυρίου με την επωνυμία «ΑΡΓΥΡΙΑ», όπου νοικιάζεται σταντ και είτε με την προβολή ταινιών με τις δραστηριότητες του συλλόγου, είτε διαφόρων ταινιών κυνηγίου, είτε κληρώσεων δώρων, το σταντ του συλλόγου είναι το πολυπληθέστερο σε επισκέπτες. Ο σύλλογος στις κοινωνικές δραστηριότητες έχει εντάξει και την οικονομική ενίσχυση συλλόγων (προσκόπους, αθλητικός σύλλογος Επανομής), βοήθεια στους εράνους για αποπεράτωση εκκλησιών, ενίσχυση απόρων οικογενειών, κ.λ.π.