ΕΠΑΝΟΜΗ - Ιστορικοεκκλησιαστική Συμβολή (μέσα 19ου αι. - μέσα 20ου αι. - αρχιμ. Άνθιμου Δ. Ιγγλέζη

     Ένα νέο βιβλίο για την Επανομή, έρχεται να ρίξει λίγο φως στη μακρόχρονη ιστορία της, για μια περίοδο που ό,τι γνωρίζουμε το γνωρίζουμε από αφηγήσεις περισσότερο καθώς ελάχιστα έγγραφα έχουν διασωθεί.  Το πόνημα το επιμελήθηκε ο συντοπίτης μας αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ιγγλέζης που έκανε μια πολύ σοβαρή και επίπονη εργασία, όχι μόνο ερευνώντας τα αρχεία της Ι. Μητρόπολης αλλά και διασταυρώνοντας τα στοιχεία αυτά. Το βιβλίο στην Εισαγωγή του παρουσιάζει εκδεδομένο βιβλιογραφικό υλικό πλούσιο σε νέα στοιχεία και στα πέντε συνολικά κεφάλαια του, προβάλλονται άγνωστα και ανέκδοτα ως επί το πλείστον στοιχεία, τα οποία φωτίζουν ενδεικτικά άγνωστες πτυχές της εκκλησιαστικής ιστορίας της Επανομής..
    Η έρευνα που διεξάγεται μέσα απο τα έγγραφα των αρχείων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στο βιβλίο, μεταφέρει χρονολογικά τον αναγνώστη στην περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας, του Μακεδονικού αγώνα, της απελευθέρωσης αλλά και του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, της καταστροφής της Μικράς Ασίας και του Πόντου και αργότερα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σε εποχές φτώχειας, πείνας και δυστυχίας με συνέπεια την δημιουργία πολλών και ποικίλων προβλημάτων στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στο ποίμνιο αυτής όπου ανήκε και η Επανομή.
      Οι ενορίες της Κοινότητας Επανομής, του αγίου Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιστορούνται και φωτογραφίζονται μέσα απο τα στοιχεία των εγγράφων του αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και βλέπουμε με ευκρίνεια την αληθινά πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν εκείνη την εποχή.
         Οι ιεροί ναοί, τα παρεκκλήσια, τα οικονομικά και τα διαχειριστικά θέματά των ενοριών, τα εκκλησιαστικά έθιμα του τόπου, καθώς και ζητήματα κοινοτικά, εκπαιδευτικά, διοικητικά, ποιμαντικά, οικογενειακού δικαίου, και άλλα που αφορούν τις ενορίες, καταγράφονται και αναλύονται στο κείμενο δίνoντας μας μια σαφή εικόνα της δυναμικής της εκκλησιαστικής ζωής της Κοινότητας Επανομής.
        Καταληκτικά και συμπερασματικά με την σύνολη ανάγνωση του κειμένου γίνεσαι κοινωνός της ζωής των τότε κατοίκων και ενοριτών της Επανομής και σε χαρές και σε λύπες  και σε όλο τον αγώνα που διήγαν προς επίλυση των προβλημάτων και την όλη επιβίωση τους τα δύσκολα εκείνα χρόνια  και διαπιστώνεται ιδιαίτερα ότι ο πρώτος αρωγός στην επίλυση των δυσχερειών και στην ενίσχυση ηθικά και υλικά των Επανομιτών ήταν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. 
Το βιβλίο διατίθεται:
1. Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
2. Στο φωτοτυπικό κέντρο "ΦΩΤΟ...ΤΥΠΟΙΣ"
3. Στο Βιβλιοπωλείο "ΒΙΒΛΙΟΥΠΟΛΗ"
=========================================================
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟς ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ 1936, 
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΟΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ