εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 24/05/2009 :
“Τα κάμπινγκ διώχνουν τους… τουρίστες!
Ρημάζουν μέρα με τη μέρα τα τουριστικά στέκια χιλιάδων παραθεριστών αφού η πολιτεία τα εγκατέλειψε. Η τουριστική καθίζηση στον νομό Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να σταματήσει, αν ο ΕΟΤ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα δεν εγκατέλειπαν στην τύχη τους τα κάμπιγκ της Επανομής, της Ασπροβάλτας και της Αγίας Τριάδας [...]
Η τουριστική καθίζηση στον νομό Θεσσαλονίκης θα μπορούσε κάλλιστα να σταματήσει, αν ο ΕΟΤ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) δεν εγκατέλειπαν στην τύχη τους τα τρία προνομιακά κάμπιγκ της Επανομής, της Ασπροβάλτας και της Αγίας Τριάδας, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Πρόκειται στην κυριολεξία για τουριστικά και παραθαλάσσια “φιλέτα”, για τα οποία όμως τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και τα ΕΤΑ ουδόλως νοιάζονται για την αξιοποίησή τους, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες, που τα προτιμούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και στις αρχές φθινοπώρου.[...]
Το κάμπιγκ της Επανομής, που βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με πολύ καλή παραλία, είναι κλειστό για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ της Ασπροβάλτας είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, παλιές εγκαταστάσεις και σε πολλά σημεία μάλιστα θυμίζει ζούγκλα από τα χόρτα, που ακόμη και αυτοί που το επισκέπτονται εδώ και χρόνια, επιμένοντας σε πείσμα των καιρών, αναγκάζονται πλέον να φύγουν. Ίδια δυστυχώς είναι η κατάσταση και στο κάμπιγκ της Αγίας Τριάδας, το οποίο είναι συνήθως κλειστό και όταν ανοίγει υπολειτουργεί. Το παράδοξο βεβαίως είναι ότι η ακτή του, όπως και όλες του δήμου Θερμαϊκού, έχουν πάρει όχι μία αλλά τέσσερις γαλάζιες σημαίες.
Εβαλε “λουκέτο” και στοίχειωσε
Το κάμπιγκ της Επανομής, που κάποτε συγκέντρωνε χιλιάδες κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από το εξωτερικό, παραμένει για περισσότερα από δέκα χρόνια κλειστό. Εκτείνεται σε 500 στρέμματα και, παρά την εγκατάλειψη, οι εγκαταστάσεις του είναι σε καλή κατάσταση. Όμως δυστυχώς ήρθε ο καιρός που στοίχειωσε, λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Απόστολος Οικονομίδης και εξηγεί ότι πριν από μερικά χρόνια το είχε μισθώσει ιδιώτης, αλλά στη συνέχεια το παράτησε, με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά. “Το παράδοξο είναι ότι απαλλοτριώθηκε από τον ΕΟΤ το 1991 για τουριστική αξιοποίηση, αλλά σήμερα ρημάζει χωρίς κανέναν να ενδιαφέρεται για την πορεία του”, σημειώνει ο δήμαρχος. Ως εκ τούτου εδώ και 36 χρόνια το κάμπιγκ μπήκε στις προτεραιότητες του δήμου, που το διεκδικεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. “Καταθέσαμε αγωγή σε βάρος του ΕΟΤ και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας τη χρήση του, αλλά ακόμη εκκρεμεί η εκδίκαση”, αναφέρει ο κ. Οικονομίδης.
Ο ίδιος θυμάται ότι ο χώρος αυτός κάποτε έσφυζε από ζωή, το γήπεδο ποδοσφαίρου φιλοξενούσε αγώνες και σήμερα από πύλη υποδοχής τουριστών τόσο προς τη Θεσσαλονίκη όσο και προς τη Χαλκιδική μετατράπηκε σε χώρο που τον σκιάζει η εγκατάλειψη.[...]“
Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) :
“ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
Θέση – Περιγραφή
Βρίσκεται στην περιοχή Επανομή του Ν. Θεσσαλονίκης, κτισμένο σε παραλιακή έκταση 400 στρ. (τμήμα μεγαλύτερης έκτασης ιδιοκτησίας ΕΟΤ). Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000». Το κάμπινγκ περιλαμβάνει χώρους κοινής χρήσης (w.c. – douche, μαγειρεία – πλυντήρια), εγκαταστάσεις Mini market (160τ.μ.), Εστιατορίου (350τ.μ.) και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις.
Δυναμικότητα
616 θέσεις σκηνών – τροχοσπίτων, 1100 άτομα
Βρίσκεται εκτός λειτουργίας .”
Υπουργείο Ανάπτυξης 14/06/2003 :
“[...] ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:
«Στην περιοχή της Επανομής έχουμε ένα κόσμημα της φύσης. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι οργανωμένο για να το αναδείξουμε. Εντάξαμε λοιπόν τη μελέτη και τη δημιουργία του Πρότυπου Ορνιθολογικού Πάρκου, όπως και την ανανέωση του κάμπινγκ της περιοχής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ. Το συνολικό έργο θα χρηματοδοτηθεί με 3 εκατ. Ε από το Γ΄ΚΠΣ, η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και σύντομα θα προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, ώστε να έχουμε το Φθινόπωρο την έναρξη κατασκευής ενός έργου, που αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική ποιοτική παρέμβαση για την περιοχή της Επανομής. Από το μικρό μέρος του υγροβιότοπου που είδαμε σήμερα, αντιληφθήκαμε τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, το οποίο μάλιστα προστατεύεται από τέσσερις διεθνείς συνθήκες. Αυτός ο τόπος, διαμορφωμένος με βάση τις μελέτες, θα αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο προσέλευσης όλων των νέων και των πολιτών, που ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επιλογή ανάδειξης του συγκεκριμένου οικοσυστήματος συνδέεται άμεσα με τη σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη του αγροτουρισμού. Η «Αγροτουριστική Α.Ε» έχει αναλάβει τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου. Συμφωνήσαμε όμως σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τη διαχείριση του έργου θα έχει ένας κοινός φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν η «Αγροτουριστική Α.Ε», ο Δήμος Επανομής και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. [...]“